Hur du kommer igång med att använda wikin


 • Gå med i denna wiki genom att klicka på Join this wiki högst uppe till vänster i menyn. Där loggar du in med ditt Wikispaces konto, eller registrerar dig som ny användare.
 • Om du vill lägga in en ny sida klicka på plus tecknet vid Pages and Files i vänstermenyn.
 • Om du vill ändra befintlig sida klicka på Edit i det högra hörnet i menyn ovanför artikeln. Notera att du inte behöver vara en registrerad användare för att kunna redigera sidor!
 • Det går också att kommentera sidor genom att klicka på Diskussions-länken som finns i toppen av varje sida.

Att tänka på - innehåll och utseende


 • Döp sidan, det bör vara ett kort men tydligt namn. En längre rubrik kan med fördel skrivas som rubrik inne i själva dokumentet om så önskas.
 • Använd gärna originaltypsnittet (Arial) och originalstorleken. Du kan ändra till Arial och rätt storlek i wikin genom att klicka på den fjärde knappen från vänster i redigeringsläget (den ser ut som ett T med en färgpalett bakom, och har texten "Style text" när du för muspekaren över den). Du kan också formatera din text i din ordbehandlare innan du lägger in den i wikin, men tänk på att om du klipper och klistrar en text från en ordbehandlare så följer det typsnitt och den storlek du har på texten följa med till wikin!
 • Använd rubriknivåerna. Rubriken på sidan bör ha heading 1. Till eventuella mellanrubriker används heading 2. Typsnittet på rubriker bör vara Verdana.
 • Sätt gärna tags (ämnesord) på dina sidor. Det gör du enklast genom att klicka på de tre punkterna i menyn ovanför artikeln, vilket ger fler alternativ. Vid rubriken Tags, markera edit. Separera orden med kommatecken.
 • Här finns en lista över hittills använda tags (ämnesord): http://lasprogram.wikispaces.com/tag/list
  Utgå gärna ifrån de ämnesord som redan används när du sätter ämnesord på en sida. Du får också förslag på redan existerande ämnesord när du skriver in en ny tag.
 • Korrigeringar/ändringar: Om du stöter på stavfel eller felaktigheter - gå själv in och redigera innehållet! Det rekommenderas inte att skicka önskemål om korregeringar via e-post.
 • Glöm inte att lägga till länkar till den nya sidan från berörda huvudsidor om du har skapat en ny sida! Har du exempelvis skapat en ny sida om ett talsyntes-program ska du självfallet lägga in en länk till den nya sidan på Talsyntesprogram sidan.
 • Bilder eller logotyper bör placeras i högermarginalen.

Materialet skall vara fritt tillgängligt för alla


Lägg inte till material (text, bilder etc.) som är skyddat av upphovsrättslagen eller som du själv vill ha upphovsrätt på. Materialet på Läsprogramsverkstan skall kunna användas, bearbetas, kopieras och skrivas ut av andra i icke-kommersiella sammanhang. Logotyper är Copyright respektive företag. Om rättighetsinnehavare önskar att dess logotyper inte ska användas på Läsprogramsverkstan, tag kontakt via e-postadressen nedan så tas de bort omgående. Stockholms universitetsbibliotek ansvarar för wikins upprätthållande, men inte för dess innehåll.

Information - kontakt:
Andreas Hedström Mace